Консиерж - лукс или необходимост?

Няма граница при нещата, за които хората плащат на някой друг да бъде свършено. Шери Брюно научава този урок преди четири години, когато напуска работата си, за да започне свой бизнес, Get It Together, в Калгари. Като личен консиерж Брюно всякакви поръчки за свои клиенти, които те не могат или не желаят да свършат сами.

Например през последното лято “този джентълмен ми се обади по телефона и каза “Колко ще ми струва, ако чакате на опашка вместо мен? Принц Уилям и новата му съпруга Кейт идват в града и жена ми дава всичко, за да види кралската двойка”. Купуването на билети означаваше да си устроиш къмпинг на улицата пред бюрото за билетите, които струваха по $30.” Но таксата за услугата е друго неща, защото изисква стоене от 16ч предишия ден, като продажбата започва в 10 сутринта. “Таксата беше няколко пъти над обичайната, защото включваше и нощта.”

Шери Брюно обикновено работи през деня и изпълнява разнообразни поръчки. Тя опакова и премества цели къщи, доставя лекарства и покупки, организира вземане и получаване на химическо чистене, и какво ли не.

С други думи няма работа, която не може да се повери на професионалните услуги на персоналния консиерж. Наемането на консиерж вече се премества и от именията към средната класа. Вече изпълняват задачи, които досега винаги сме извършвали сами или с помощта на съседа – разхождане на кучето, сглобяване на шкафа от IKEA или поставяне на новата лампа.

В новата си книга The Outsourced Self: Intimate Life in Market Times, известният американски социолог Arlie Russell Hochschild изследва приложенията на наемния труд за нещата, които винаги сме правили сами или с помощта на най-близките си: да си намерим съпруг или съпруга, да планираме сватба, да подредим албум, да си направим дете, отгледаме децата си, да се погрижим за родителите си.

“Сега можете да платите някой друг да свърши всичко това,” казва Linda Duxbury, професор по бизнес в Carleton University в Отава. “И ако хората могат да си го позволят, те го правят.”

“Навлизаме в нова ера” казва Hochschild, която е професор по социология в University of California, Berkeley. “Навлизаме в общество, където всичко се продава, в което все повече гледаме на личния си живот с бизнес настройка. Увеличава се пазарният начин на мислене. Пазарът сам по себе си вече е по-голям от когато и да било. Винаги е имало предлагане на услуги, но никога до тази степен. Никога не е имало досега планиране на предложение за годеж или Наеми приятел. Всичко това се появи последните години”

Огромната промяна донякъде беше подтикната от увеличаването на броя на семействата с деца и двама работещи родители. Повечето работа извън дома означава по-трудно справяне с работата в рамките на дома. Експертите смятат, че тази помощ е по-скоро приоритет на средната и висока класа, но семейства с всякакъв доход търсят същото. “Всички тези услуги реално се вписват в концепията за баланс работа / семейство”, обяснява Catherine Krull, професор по социология в Queen’s University in Kingston, Ont. Или както обяснява Linda Duxbury: аутсорсването винаги се прави в името на повечето време.”

Това все още е най-добрият начин, който може да се намери днес: “Живеем живот, пълен с изключителен стрес”, казва Krull. “Ако някой предлага да облекчи това, дори в някаква степен, и вие можете да си го позволите тогава защо да не се възползвате?

Отговорът е ясен: “Парите не могат да купят щастие, но могат да помогнат със справянето със стреса”, казва Duxbury. Дори и ако това, което купуваме, е илюзия за завършеност и свобода.

Много важно е нашето желание за усъвършенстване във всички области на живота. “Съществува това усещане, че не правим достатъчно, че винаги има още нещо, което да купим или научим, което да ни направи по-добри”, казма Кръл, който е декан в Queen’s. “Това е брилянтна маркетингова стратегия, която засяга чувството за неадекватност”. Hochschild: “Ние сме култура, която се стреми към себеусъвършенстване. Но правим стъпката от самопомощ към помощ от други.”

По този начин аутсорсингът навлиза в нашата култура. “Услугата е и ще остане удобство” казва Krull. “Това е новият лукс на Канада вместо коженото палто”. И за всички тези семейства, които имат финансовата възможност да аутсорсват, потенциалните ползи са безкрайни. “Почистване, домашни задължения, градинска работа, ремонтни дейности – ако всички тези неща са стрес за вас и можете да се отървете от тях като платите на някой друг да ги свърши и организира, това се асоциира със сериозно подобрение на психическото здраве”, твърди Duxbury.

Някои твърдят, ч аутсорсването дори може да спаси брак.: “Много хора работят по 50 часа на седмица, техният партньор също работи 50 часа на седмица. И когато започне спорът кой да направи това и кой да свърши онова, много по-добре да платите на някой друг да го свърши и да спестите стреса във връзката си заради неща, които всъщност не би трябвало да са толкова важни” продължава Duxbury. “Когато хората казват, че им се вижда глупаво да плащат на някой друг, винаги казвам ‘По-евтино е от развод’ ”.

Tarra Stubbins, президент на Take It Easy personal concierge в Toronto, вижда нарастваща склонност за прекрване на часовете, когато не сме на работа, в нещата, които обичаме най-много. Хората започват много повече да ценят своето време. Затова са много по-склонни да наемат външен изпълнител. Клиентите търсят по-високо качество на живот. Westendorf, която има между своито клиенти редица професионалисти между 40 и 65 години: “Имам толкова много клиенти, които искат да свалят повечето от задълженията от плещите си, и да ги дадат на някой друг.” Това сякаш дублира опита на Bruneau: “Те просто не искат да губят време в тривиални неща.”

При всички случаи аутсорсването е заразно: колкото повече го ползваме, толкова повече се чудим как сме се справяли без него —как сме успявали да измием прозорците, да изгладим, да разходим кучето, и да организираме всичко това. Дори Krull, който използва наемна помощ често, признава: “Животът ми би бил невъзможен без това”. Ефектът много често излиза извън границите на домакинството: “Аутсорсването помага на твоя статус, успех, способността ти да се справиш с всичко.”

Някога може би сме разчитали на роднини, приятели и съседи да ни помагат с гледането на децата или къщато, днес тези хора са толкова заети, колкото нас, със собствения си живот. Като последствие загубихме този начин на възприемане на семейството и обществото, и отворихме нова ниша, казва Hochschild. Тази нова реалност обяснява как дори най-личните действия могат да бъдат аутсорснати. “Живеем в дебалансирано общество.”

Борбата за баланса е тази, която никога няма да спечелим, дори и експертите би трябвало да е съгласят. Това е голяма война, която дори семействата трудно биха могли да разрешат сами. За Hochschild, чиито предишни книги са за непрестанното търсене на баланса —съпруги, които искат да споделят домашните задължения, или правителства и служители, които се опитват да предлагат про-семейни политики— експлозията на аутсорсинга предполага, че като общество ние трябва да признаем поражението си.

Може би аутсорсингът не е най-добрия отговор, но много хора твърдят, че това е по-добрата алтернатива пред идеята да продължим да се справяме сами и да увеличаваме стреса в живота си. Така че, когато наемем консултант ние се опитваме да подобрим бъдещия си живот. Очакванията се, че новите поколения ще имат нагласата да аутсорсват все повече аспекти от живота си. Но не заради домашните задължения, а за да постигнат по-спокоен и балансиран живот.

“Нашите деца ни наблюдават как прекарваме огромен брой часове в работа за организации, които не ни оценяват. Те ни наблюдават как се развеждаме и ни предписват лекарства. Те виждат как взимаме отпуск заради стрес. В бъдеще ние ще ги виждаме много по-често да казват НЕ, и да плащат за свободното си време и приятните си преживявания. Те ще казват: “Удоволствието струва пари и аз съм готов да платя цената.”

ТЕ ще направят за себе си това, което техните родители не могат или няма да направят.

 

За нас в списание Yachting

Dolce vita със CITY CLUB Concierge & Lifestyle Management

City Club Concierge е най-бързия и лесен начин да се докоснете до луксозни изживявания и да посетите най-екзотичните места, които въображението ви може да достигне - присъствие на VIP събития, звездни партита и още по-звездни афтърпартита, модни ревюта на топ-дизайнери, луксозни круизи с яхти, екзотични кътчета, любими места за почивка на знаменитости и кралски особи, екстремни спортове като „хели ски” в Гренландия, Камчатка, преход с мотори в Хималаите, почивка в хотел от лед, дори полет с космическа совалка... Искате да изненадате приятели като ги поканите у вас на тематична вечеря, приготвена от топ-готвач? А защо не шопинг в Париж, Милано или друга модна столица с помощта на професионален стилист? А докато вие се забавлявате активно, City Club Concierge в лицето на ваш персонален асистент ще се погрижи за домa ви и останалите досадни задължения. Времето е най-ценния актив в нашето ежедневие и екипът на City Club Concierge ще ви го осигури начаса!

За всичко това не е необходима магическа пръчица.....запознайте се с вашия персонален асистент www.CityClubConcierge.bg

 

За City Club Concierge & Lifestyle Management в престижното списание Harper's Bazaar

За звезден живот

От Ани Григорова

 

Колко пъти ви се е случвало да организирате нещо и да се чувствате в безизходица от заливащите ви проблеми?! Да се подготвите за пътуване, да уредите подробностите около него, да организирате важните неща да се случат, докато отсъствате, да направите най-доброто за хората, на които държите? Обикновено когато пътувам дните преди и след това са истински истерични, изпълнени с безброй задачи, които често са доста несвойствени и ми отнемат ужасно много време. И не само в тези моменти имам нужда от някого, който да свали товарът от плещите ми. Много често се чувствам безпомощна и в заетото ми ежедневие.

“Лайфстайл Консиерж” е невероятна възможност за хората, за които не разполагат с време, желание или контакти, за да организират всички аспекти на живота си. Помислете за всичко, което се налага да свършите в рамките на една седмица. От ангажимента да напазарувате до удоволствието да прекарате страхотен уикенд. Колко по-лесно би било, ако човек има личен асистент, който да помогне или напълно поеме тези задължения?! Някак изведнъж може всичко да се случи само с един телефон или имейл. Най - хубавото е, че ваш персонален консиерж ще се погрижи не само за едно парти или пътуване, а и за всичко от което се нуждаете – ще организира домът ви да е почистен, когато се върнете, хладилникът да е зареден, може дори да има приготвена вечеря, да се погрижи за кучето ви.

Добрата новина е, че помощта на консиерж не е еднократна. Той може да се грижи вместо вас за нуждите и проблемите ви толкова време, колкото имате нужда. Лайфстайл консиерж е вашия личен асистент, който ви познава, който знае вкусовете ви, знае какво обичате и от какво имате нужда.

Разговарям с Димана Василева, която се гордее с проекта си City Club Concierge. Обяснава как дейността на подобни компании не е еднократна услуга, а стил и начин на живот. City Club Concierge www.cityclubconcierge.bg, е партньор на американската компания One Concierge, глобален лидер в лайфстайл и консиерж услугите.

Питам я каква е цената на подобна услуга и мога ли да си я позволя, а тя с усмивка ми казва, че за услугата консиерж препоръчват абонаментен принцип, защото е най-удобния и изгоден вариант, като освен основните опции може да бъде разработен и индивидуален план според нуждите и изискванията на клиента. Разбира се, те са на мое разположение и за еднократни поръчки. Самите услуги се заплащат според обявената цена на доставчика, като се грижат клиента да получи най-атрактивната оферта. Разказвам й, че отдавна мечтая да отида на филмовия фестивал в Кан и докато се усетя, вече обсъждаме детайли по пътуването. Възможностите са безкрайни: от покани за партита, резервации за топ места , фризьори и грим за гала вечерите, звучи просто като на кино, но е напълно реално. Но разнообразието е много по-голямо, City Club Concierge могат да осигурят достъп до VIP събития по целия свят, като Седмица на модата, звездни партита и афтър партита, филмови премиери.

 

HB: Какво можете да организирате във връзка с едно пътуване?

Д.В. Всичко за което се сетите - билети за пътя, хотел, лимузина, шопинг асистент, резервации за ресторанти. Можем да се погрижим за всякакви детайли и за най-смелите ви мечти.

 

НВ: Ако искам да направя например парти, но нямам ясна концепция, как ще ми помогне City Club Concierge?

Д.В. Ние ще създадем Вашата концепция, ще бъдем уникални и ще гледаме света през вашите очи, за да може вашето парти да бъде единствено и запомнящо се. Дайте ни предизвикателство и ние ще го превърнем във възможност!

 

 

 

 

City Club Concierge стана част от глобалното семейство на One Concierge

Бока Ратон, Флорида, САЩ - 10 март 2012 г. - One Concierge (http://www.oneconcierge.com), глобален лидер в сферата на луксозните консиерж и лайфстайл услуги, обяви днес, че компанията вече има още по-голямо европейско покритие, което включва България, чрез наскоро подписаното партньорско споразумение със City Club Concierge, (http://www.cityclubconcierge.bg), българската Concierge & Lifestyle Management агенция.

Чрез това ново споразумение City Club Concierge цели да осигури на своите клиенти разширено портфолио от услуги чрез добавяне на висококачествени консиерж услуги и Lifestyle Management, VIP достъп до модни шоута, филмови фестивали и премиери, бляскави партита, VIP пътувания, и много повече. След продължителни разговори One Concierge & City Club Concierge идентифицираха потенциал за сътрудничество за развитие и популяризиране на своето портфолио от услуги в България, САЩ, и в целия свят.

Тази нова възможност осигурява клиентите на One Concierge с достъп до многобройните предложения на City Club Concierge & Lifestyle Management като пътуване и туризъм, здраве, красота, планиране на събития, голф и спа, и разбира се 24 / 7 достъп до  опитния местен екип и техните контакти. Основният мотив зад споразумението е създаването на взаимноизгодни отношения, където и двете страни ще обслужват взаимно клиентската си база с потенциал за маркетингови възможности и други бизнес инициативи.

"City Club Concierge & Lifestyle Management носи със себе си много нови мисли, идеи и концепции за бъдещото развитие на бизнеса. За One Concierge е удоволствие да се впусне в начинания с високо уважавани фирми като City Club Concierge. One Concierge има за цел да работи в сътрудничество с други компании в професията, които имат доказан опит и са готови да отидат не просто по-нагоре, а на върха в днешните конкурентни нововъзникващи пазари ", отбеляза Дъстин Шроф, COO на One Concierge.


Стани член

Най-краткият път до едно по-спокойно ежедневие.

Актуално

Научете първи кои са най-новите и интересни предложения на City Club Concierge. Въведете своя е-mail и актуалната информация ще стига до вас навреме.

Блог

Следете нашия блог, за да сте информирани за най-интересното около нас.